Beslenme 24 Mayıs 2020, 18:48

Köpeklerin beslenmesi hakkında açık bir dilde, bir köpeğin ihtiyaçlarını açıklayan sitemiz.
Sağlanan tarifler, bir köpeğin ağırlığına, vücut tipine, yaşına ve sahip olabileceği her türlü koşullara kolayca adapte edilebilir.
Birçok wep sitesi bize ticari gıdaları beslemenin ne kadar korkunç olduğunu söylese de, özellikle birden fazla köpeğiniz varsa, sadece taze et satın almanın finansal kısıtları olabileceğini biliyoruz.
Düzenli beslenme programları hazırlayın ve bunlara bağlı kalın. Yakında köpeğiniz size yemek zamanı olduğunu hatırlatacak. Öğünleri, yarısı sabah 7'de ve geri kalanı, akşam 7 civarında böl. Köpeğinizin ağırlığını ve beslediğiniz miktarı kontrol edin.
Köpeğinizin yemek sırasında başka dikkat dağıtmaları olmamalıdır. Birden fazla köpek eviniz varsa, ayrı odalarda beslenmek anlamına gelse bile her köpek için ayrı yemek alanları belirleyin. En iyi arkadaşlar bile yemek için savaşacak ve ayrı beslenmeleri agresif davranışları engelleyici bir unsurdur.
Sakin bir atmosferde beslenme zamanını keyifli kılmak, köpeğinizin (ve sizin) mutlu ve sağlıklı olmanıza yardımcı olur. Ayrıca, istenmeyen davranışlardan vazgeçme avantajına da sahiptir.
Evcil hayvan gıda üreticileri şimdi yiyeceklerine takviye ekliyorlar. Bununla birlikte, kuru temizleme, takviye ve vitaminlerin etkinliğini yitirmesine neden olan yüksek ısı kullanılarak işlenir. Veterineriniz, köpeğinizin özel ihtiyaçları için bir vitamin listesi ve takviye hazırlayabilir.
Bazı vitamin fazlalıkları farkında olmanız gereken sorunlara neden olabilir.
Aşırı kalsiyum özellikle büyük ırklarda iskelet (kemik) sorunlarına neden olabilir.
Aşırı A Vitamini kan damarlarını etkileyebilir, dehidrasyona, eklem ağrısına neden olabilir.
Aşırı D Vitamini kemiklere zarar verebilir, kas atrofisine, iştah kaybına neden olabilir.
Diğerleri çok faydalı olabilir.
C ve E vitaminleri ve balık yağları, iltihaplanma, yaşlanma belirtileri ile yardımcı olur.
Glucosamine / Chondroiton eklem ile ilgili koşulları iyileştirebilir.
Probiyotikler, sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Koenzim Q10, özellikle yaşlı köpeklerde ve spor ve yarışmaya katılanlarda kardiyovasküler destek sağlar.
Veterinerinize, özellikle köpekler veya insan eşdeğerleri için hazırlanan vitaminleri ve takviyeleri kullanıp kullanmadığınızı bildirmek de önemlidir.
Yanlış beslenme, evcil hayvanınızın sağlığını ve davranışını etkileyebilir. Eğer evcil hayvanınız titiz, gergin, stresli, huysuz, hiperaktif, agresif, belirtileri gösteriyorsa veteriner tarafından muayene edilmeli, ancak ticari yiyecekleri besliyorsanız köpek maması üzerindeki etiketleri kontrol ediniz. Çiğ veya evde pişmiş besleniyorsanız, evcil hayvanınızın sağlık için gerekli doğru miktarda besini aldığından emin olun.
Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve diğer iz mineralleri, eklemlerin, kemiklerin ve dişlerin sağlığını korumak için diyet gereksinimidir.
Kemikler harika bir kalsiyum kaynağıdır. Ancak ev yapımı diyetler kemik içermelidir. Pişmiş kemikler yumuşar ve şerit halinde olur veya bütün kemikler evcil hayvanınızın sisteminde dolaşırken büyük tehlikeler oluşturabilir.
İyi bir kalsiyum kaynağı öğütülmüş yumurta kabuklarıdır. Önce yumurta kabuğunu iyice durulayın. Daha sonra bunları bir gece boyunca mutfak tezgahına veya fırına, düşük ısıda kurumaya koyun, düzenli olarak kontrol edin.
Bir büyük yumurta kabuğu yaklaşık bir çay kaşığı öğütür ve yaklaşık 2000 mg içerir. Kalsiyum Köpeğin yiyeceğine yarım çay kaşığı ekleyin.
Kemikler ve yumurta kabukları kalsiyumu sağlar. Et fosforu sağlar. Tavuk fosforda kırmızı et ve organ etlerinden daha düşüktür.
Eğer evcil hayvanınız kabız hale gelirse kalsiyumu tekrar kesmeyi deneyin.
Evcil hayvanınızın diyetine herhangi bir şey eklemeden önce daima veterinerinize, tercihen bütünsel olana danışın.
Balık yağında bulunan Omega 3, esas olarak tahıllarda ve bitkisel yağlarda bulunan omega 6'ya denge sağlar.
Eğer evcil hayvanınız yüksek miktarda tahıl ve bu yağları içeren bir diyet yerse, balık yağı ile takviye etmek faydalıdır.
Ancak köpeğinizin diyetini tahılsız ve muhtemelen çiğ veya ev yapımı et olarak değiştirirseniz, takviye gerekmeyebilir.
Yavrular, hamile ve emziren köpekler, sakatlıkları veya kronik hastalıkları olanlar diyetlerinde daha fazla yağ asidine ihtiyaç duyarlar.
Karaciğer, yumurta sarısı ve bazı morina karaciğeri yağının eklenmesi, uygun bir diyet yediklerini dikkate alarak, genel sağlıklarını iyileştirmek için yeterli olabilir.
Çok fazla balık yağı ve omega 3, E vitamini eksikliğine yol açabilir.
Tüm omega 3 takviyeleri aynı değildir.
Balık yağı okside olur ve yutulursa hücre hasarına neden olabilir.
Balık yağınızı güvenilir bir şirketten satın aldığınızdan emin olun.
Kapsülleri bir cam kapta ve buzdolabında tutmak oksidasyon işlemini yavaşlatır.
Köpeğinize taze, pişirilmiş (hiç çiğ olmayan) balıkları beslemeyi düşünebilirsiniz. Okyanuslarımızda ve diğer sularımızda artan kirlilik ve toksinlerle ilgili bir sorun var.
Bu toksinler bir dereceye kadar balık yağı kapsüllerinde de bulunabilir.
Taze balıktaki selenyum, toksine, cıvaya bağlanır ve beyin hasarını önleyebilir.
Hangi balığın en az sayıda toksin içerdiğini araştırmak önemlidir (sardalye gibi).
Taze yemek yemek genellikle en iyisidir ve vücudun emdiği besin maddelerinin dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Bütün bunlar söylendiğinde, balık yağının faydalı olmadığı anlamına gelmez.
Köpeğinizi düzenli sağlık muayeneleri için almanız önemlidir.
Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için balık yağı takviyesi gerekli olup olmadığını söyleyebilir ve evcil hayvanınız için doğru dozaj konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.
Yetişkin köpeğinizin ne kadar yediği, büyüklüğüne, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin bir kanepe patates köpeğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye gerek yok. Satın aldığınız köpek maması kalitesi de bir fark yaratır - köpek maması ne kadar iyi olursa, köpeğinizi beslemeye doğru gidersiniz.
Köpeğinizin beslenmesinde büyüme ve yetişkinlik ve yaşlanma boyunca belirli besinler içermelidir. Bu besinleri sağlayan ve ayrıca özel ihtiyaçlara cevap veren birçok yüksek kaliteli, önceden paketlenmiş evcil hayvan gıdaları vardır. Ancak, çoğumuz ev yapımı diyetleri beslemek istiyoruz.
Ve çoğumuzun özel ihtiyaçları olan evcil hayvanlarımız var ve evde pişirmenin bu ihtiyaçları karşılamak için doğru miktarda kaliteli malzemeler sağlayabildiğini düşünüyoruz.
Ev yapımı yemekler önceden büyük miktarlarda hazırlanabilir ve porsiyon boyutlarında dondurulabilir.
Yenmemiş yiyecekler, bozulacağı için bırakılmamalıdır.
Sebzeler buharda pişirildikten sonra püre haline getirilebilir.
Meyveler çiğ olarak yenebilir veya kendi suyu ile konserve şeker eklemeden tercih edebilirsiniz.
Et damlama, çorba ve / veya tavuk veya et kemiği gibi kalıntılarla yemeklerin tadına bakmak için bir et suyu yapabilirsiniz.
Servis yapmadan önce yiyecekleri kemikten çıkarın.
Takviye ek gıda
Balık yağı, özellikle somon yağı, mükemmel bir Omega 3 kaynağıdır.
Vitamin / mineral takviyeleri günlük olarak verilebilir.
Eğer evcil hayvanınızın hassas bir midesi varsa, probiyotikler yardımcı olabilir. Doğal bonemeal veya bonemeal tabletler başka bir ilavedir. Veya yumurta kabukları kullanabilirsiniz. Bunları iyice yıkayın, yaklaşık 10 dakika pişirin ve sonra ezin.
Bira mayası, B vitaminlerinde ve diğer besin maddelerinde yüksektir ve pire istilasının durdurulmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
Arpa otu gibi yeşil yiyecekler evcil hayvanlarınız için iyidir.
Özel ihtiyaçlar için evcil hayvanlar için ek takviyeler vardır.
Takviyeleri alırken en yüksek kaliteyi aldığınızdan emin olun. Bütünsel bir veteriner, evcil hayvanınız için doğal takviyeler önerebilir ve dozaj konusunda tavsiyede bulunabilir.
Proteinler evcil hayvanınızın diyetindeki en yüksek besin oranını oluşturmalıdır. Bazı hayvanlar aynı protein kaynağında ısrar ederken, diğerleri çeşitlilik isteyecektir. Bunlardan herhangi birini deneyin, servis yapmadan önce tüm kemikleri çıkarın - et, küp veya doğranmış, tavuk, hindi, ördek, geyik eti, karaciğer, kalpler, balık (konserve sardalye, ton balığı veya somon hariç kemikleri çıkarın).
Karbonhidratlar tatlı patates, havuç, brokoli (az miktarda), yeşil fasulye, bezelye, kabak, kabak, elma, armut, muz, kavun içerebilir. Elmalar ve armutlardan tohumları çıkarın. Konserve meyvelerini kendi suyunda, şeker ilave etmeden seçin.
Yulaf, arpa, kahverengi pirinç, kinoa, küçük tam buğday makarnaları gibi diğer karbonhidratlar. Not: Kediler, bitki proteinlerini insanlar ve köpeklerin yaptıkları gibi kullanamazlar, bu nedenle karbonhidratlar diyetlerini az miktarda yapar.
Evcil hayvanınızın aynı zamanda yağlara da ihtiyacı vardır - somon yağı, kanola yağı, aspir yağı, morina karaciğeri yağı.
Evcil hayvanınızın tercihlerinin ne olduğunu deneyip keşfettikten sonra, içerik ekleyip başkalarını dışarıda bırakmayı deneyebilirsiniz. Evcil hayvanınızı gözlemlemek, onların hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları şeyleri size bildirecektir. Evcil hayvanınızın uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmesine yardımcı olacaksınız.
Evcil hayvan şişmanlığı hızla, çok uzun zamandır gördüğümüz evcil hayvanların en büyük tehlikelerinden biri haline geliyor. Yine de en tehlikeli olan, evcil hayvan obezitesinin büyük ölçüde insanların suçu olan bir salgın olduğu. Asıl üzücü hepimizin tatbikatı bilmesi. Hayvanlarımızın aşırı beslenmesinin tehlikeli bir faaliyet olduğunu hepimiz biliyoruz ama yine de yapıyoruz.
Ancak bir hatırlatma olarak, herhangi bir evcil hayvanın fazla beslenmesi çok tehlikeli bir alışkanlıktır ve evcil hayvanların şişmanlığına ve evcil hayvanların ağırlıkları ile mücadele etmelerine yol açabilir. Bu neden bir problem? Çünkü evcil hayvanlar insanlardan çok daha küçüktür ve insanların yedikleri kadar aynı miktarda yiyeceği ememezler. Fazladan dört kilo taşıyan bir köpek, fazladan 20 kilo taşıyan bir yetişkin gibidir. Ve eğer birisi köpeklerini sürekli olarak 10 kiloluk bir kazanca götürecek şekilde beslerse (ne yazık ki mümkün), bu evcil hayvanınız için felaket olabilir.
Bir evcil hayvan ekstra ağırlık taşıdığında, iç organlarına, kemiklerine, eklemlerine ve çerçevelerine her türlü baskıyı uygular. Hayvanların eklemlerinde kıkırdak aşınmasından artrit alması çok kolaydır. Bu işlem gerçekleştiğinde, evcil hayvanların koşma ve zıplama ve egzersiz yapma olasılığı daha düşüktür, bu da onların ölümüne yol açabilecek acı bir aşağı doğru sarmaldan aşağı ineceği anlamına gelir.
Acı ve çok pahalı eklem değiştirme ameliyatları ile evcil hayvanlarını koymak yerine, giderek artan sayıda evcil hayvan sahibi, köpeklerini FlexPet takviyesine koyup, kayıp kıkırdak oluşturmak ve genel eklem hareketliliğini arttırmaktadır. Evcil hayvan ortak rahatsızlığını ortadan kaldırarak, evcil hayvan sahipleri ve köpekleri daha iyi bir egzersiz programına koyabilir, diyetlerini izleyerek evcil hayvanlarını ve köpeklerini daha iyi bir genel sağlık durumuna geri getirme çabası içinde bulabilirler.
Fazla beslenen yaşlı köpeklerin çoğu dejeneratif eklemlerde ve hayvan artritlerinde problem yaşar ve yaşamlarında fazla hareketsiz hale gelir. Bu, insanlar çok fazla enerjiye sahip sağlıklı bir köpek ararken gelirler.
Obezite sadece insanlardan daha fazla etkiliyor. Tüylü küçük sevdiklerimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için fazladan çaba sarf etmemiz gerekiyor, çünkü onlar bizim gibi diyet seçimleri yapabilecek sebeplere sahip değiller.
Otlar ve baharatlar yemeğe önemli katkılar sağlar.
Yiyeceklere lezzet verir, rahatsızlıklara karşı iyileştirici güçler verir.
Bir hayvanın hastalığına ek olarak pek çok ciddi yan etkiye sahip olan NSAID'lerle, sağlığı korumak ve iyileştirmek için otlar ve baharatlar kullanılmalı
Günlük kullanımdaki otlar ve baharatlar bağışıklık sistemini, beyin fonksiyonunu, kardiyovasküler sistemi, sindirim sistemini, cilt ve manto sağlığını iyileştirebilir ve böylece vücudun her bölümünü sağlıklı tutar.
Otlar ve baharatlar, artrit, organ hasarı, kanser, yara iyileşmesi ve daha fazlası gibi geçici ve kronik durumlar için tedaviyi destekleyebilir.
İşte köpeğiniz için yararlı olan bazı bitki ve baharatlardan örnekleme.
Keten tohumu - antioksidan, besinlerle dolu
Zencefil - antienflamatuar, sindirime yardımcı olur
Yeşil çay - antioksidan, bazı kanserlerde yardımcı
Biberiye - antienflamatuvar, antioksidan, antiseptik, lif oranı yüksek
Curcumin - Tümerik, antienflamatuar, antimikrobiyal, vitamin ve mineral içeriği yüksek, artrit, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, hafıza vb.
Köpeğiniz için güvenli olan ve birçok sağlık yararı sağlayan ek otlar ve baharatlar Aloe Vera, Rezene, Nane, Kekik, Fesleğen, Maydanoz ve bazıları mutfağınızda bulunabilecek pek çok şeydir.
Köpeğinizin diyetine baharat ve otlar eklerken, birkaç günlük bir süre için bir kerede birini seçin.
Bu, köpeğinizin alerjik reaksiyona girip girmediğini veya belirli bir ilaveden dolayı üzgün olup olmadığını söyleyecektir.
Köpeğinizin büyüklüğü, yaşı, kilosu ve herhangi bir rahatsızlığı varsa doyurucu dozajı olup olmadığını daima bütünsel veterinerinize danışın.
Veterineriniz, herhangi bir baharat veya bitkinin köpeğinizin aldığı ilaçlarla olumsuz etkileşime girip girmeyeceğini veya herhangi bir yan etkisi olup olmadığını size söyleyebilir. Veterineriniz ayrıca, köpeğiniz için güvenli olan ek baharatlar ve şifalı bitkiler hakkında size bilgi verecektir.
Yiyecek seçenekleri arasında kümes hayvanları, balık, kuzu eti ve geyik eti bulunur.
Etin yanı sıra, Kavun, bezelye, brokoli, kabak ve havuç gibi pek çok yiyeceği yiyecektir.
Bu yavruyken beslenmesini nasıl alıştırdığınıza bağlıdır.
Taze meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu köpeğin eğilebileceği cilt alerjileriyle savaşır.
Bazı maddeler, soğan, avokado ve üzüm gibi köpekler için toksiktir.
Sadece bütünüyle taze malzemeler kullanın ve köpeğinizin diyetindeki toksinleri ve doğal olmayan maddeleri azaltın.
Sindirimi yavaşlatır ve besin emilimini arttırır.
Yağlar diyetinin yaklaşık% 15 ila% 20'sini içermelidir, bu nedenle aspir yağı, sardalya yağı ve yabani somon yağı gibi yağları buna göre ekleyin.
Koruyucu maddeler, yapay tatlar ve çoğu köpek mamasında bulunabilen etoksikin, BHA, BHT ve propilen glikol gibi kimyasallardan kaçının.
Ayrıca buğday glüteni, mısır ve soyadan uzak durun.
Yağlar - Köpekler ve kediler, insanlar ılımlı miktarda hayvansal yağların etkilerinden zarar görür. Yağlar evcil hayvanlar için bir enerji kaynağıdır, ancak yağ bakımından yüksek bir diyet evcil hayvanlarımızda obeziteye neden olabilir. Yağlar aynı zamanda katların ve evcil hayvanların derilerinin sağlığına da katkıda bulunur.
Aslında köpekler yemeklerinde biraz yeşillendirme yapabilirler. Sebeplere bakalım.
Bitkiler, güneş ışığından enerjiyi emmelerini sağlayan klorofil adı verilen bir madde içerir. Bir atom dışında, klorofil, kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin ile aynı moleküler yapıya sahiptir. Demir hemoglobinin ana molekülüdür, magnezyum ise bitkilerdeki merkezi moleküldür. Hemoglobin, vücudun tüm organlarına ve hücrelerine oksijen taşır.
Klorofil, sağlıklı kanın geri kazanılmasına ve oluşturulmasına yardımcı olur. Enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur, yaraları iyileştirir, bağışıklık ve sindirim sistemlerine yardımcı olur, vücudun karaciğerini ve hücrelerini temizler ve genel olarak sağlığı destekler. Ek olarak, klorofilin aflatoksinleri bloke ettiği, mesane taşlarını parçaladığı, kansere karşı koruma sağladığı ve ağır metalleri vücuttan atmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.
Köpekler ot yediğinde, bize diyetlerinde yeterince yeşillik olmadığını söyleyebilirler. Tıpkı sağlığımızı korumak için meyve ve sebzelere ihtiyacımız olduğu gibi, köpekler de çok fazla olmasalar da.
Köpeğinizi yeşillikler üzerine koymadan önce, yavaşça başlayın ve bir seferde çok az miktarda bir tane verin. Hangisinin köpeğinizin sindirim sistemini üzmediğinden emin olun. Brokoli, kuşkonmaz, bezelye, ıspanak, maydanoz ve daha fazlasını, buğulama ve diyete ekleyerek sağlıklı bir tedavi olabilir.
Ek sağlık yararları için diğer meyve ve sebze renklerini dışarıda bırakmayın. Farklı renkler bir bitkide bulunan fito-besin türünü gösterir. Fito-besinler, sağlığı iyileştiren bitkilerde bulunan bileşiklerdir, antioksidan ve antienflamatuardır.
Elma dilimleri, meyveler ve diğer meyveler (üzümsüz) çukurların çıkarılmasıyla çiğ olarak yenilebilir. Balkabağı (katkı maddeleri ve şekerli turta dolgusu değil) ve pancarlar buğulanabilir. Buğulama sebzeleri daha kolay sindirime izin verir.
Mümkünse, pestisit içermeyen organik olarak yetişen meyveler ve sebzeler satın alın. Servisten önce tüm ürünleri iyice yıkayın.
Köpeklere toksik olan popüler çiçeklerin, bitkilerin ve ağaçların kısmi bir listesi.
Aloe
Nergis zambağı
Holly Ailesi
porsukağacı
Tüm Meyve ağaçları (yapraklar, ağaç kabuğu, meyve tohumları ve çukurlar)
Lily Ailesi
Kuşkonmaz Fern
Avokado
Açelya
Bebeğin nefesi
begonya
Cennet kuşu
Ceviz ağacı
şimşir tahtası
Sarmaşık ailesi
düğünçiçeği
caladium
Gardenya
Karanfil
Jade Tesisi
Castor Bean Plant
sarı papatya
Krizantem
Yabanasması
Privit
coleus
siklâmen
Nergis / Nergis
dalya
Diffenbachia
Dracena
Dumbcane
Okaliptüs
Philodendren Ailesi
Yüksükotu
Gladiola
Ebegümeci
Hosta
Sümbül
Ortanca
İris
Jack-in-the-Minber
Lily Ailesi
Macadamia Nut Ağacı
Esrar
ökseotu
Kalanchoe
Yılan Bitki
Zakkum
Şakayık
Cezayir menekşesi
Protulaca
Rhododendren
Ravent
Gümüş dolar
Mil Ağacı
Bezelye
Hüsnüyusuf
Tütün
Domates bitkisi (yapraklar ve saplar)
Lale
Cezayir menekşesi
Yahudi dolaşırken
Wisteria
Yuka
KÖPEKLERİN BESLENME ŞEKİLLERİ
Köpeğin besinsel gereksinimleri insanla aynı değildir. Bu nedenle onun “sahipleri gibi” beslenmesi doğru olmaz. Köpek beslenmesiyle ilgili dikkat edilmesi gereken, günlük mama tüketiminin, köpeğin ırk, boyut, yaş, aktivite gibi belirli özellikleri dikkate alınarak, sağlığı için gerekli tüm besinleri dengeli bir şekilde içermesidir. Her hayvanın spesifik ve benzersiz gereksinimlerini olabildiğince karşılamaya çalışan bu dengeyi kurmak, Sağlıklı Beslenme’nin amacıdır.
Her besini yiyen ve bünyesi et, sebze ve meyve gibi çeşitli gıdalara uygun olan insanın aksine, köpeğin sindirim sistemi daha farklıdır. Bu ve diğer birçok sebepten dolayı, köpeğin beslenmesinin insanla aynı şekilde olabileceğini düşünmek ciddi bir hata olacaktır.
Boyutlarına göre köpekler nasıl beslenmelidir?
Farklı köpek cinsleri arasındaki kilo ve boyut ölçüsü aralıkları, hayvanlar alemindeki en geniş aralıklardan biridir. 1 kg ağırlığındaki Chihuahua’dan, 100 kg ve daha fazla ağırlıktaki St Bernard’a kadar, pek çok boyutta köpek ırkı mevcuttur. Bu aralık morfolojik, fizyolojik, metabolik ve davranışsal farklılıklara neden olmakla birlikte sağlık ve beslenme üzerinde önemli sonuçlar doğurur. Örneğin küçük ırk köpek, orta ırk köpekten daha fazla enerji ve yağ içerikli gıda almalıdır. Büyük ırk köpeklerde, enerji yoğunluğundaki artış, öğün miktarının azaltılmasını ve böylece onların daha sınırlı sindirim kapasitesinin dengelenmesini sağlar. Bu nedenle, köpeklerin beslenme şekillerinin boyutlarına göre belirlenmesi önem taşır.
Mama tanesinin şekli ve dokusuna gelince, kolay kavramayı ve çiğnemeyi desteklemek gerektiği gibi, mama çene ve diş yapısına uygun olmalıdır.
Irklarına göre köpekler nasıl beslenmelidir?
Her ırk benzersizdir: köpeğin beslenme ihtiyacı, tüy yapısının özgünlüğü, sindirim veya eklem duyarlılığı, enerji ihtiyaçları, yatkın olduğu genetik rahatsızlıklara bağlı olarak farklılık gösterir.
Royal Canin uzmanları köpek ırkları bilgisini sürekli olarak geliştirmek için hayvan üreticileri, veteriner hekimler, araştırmacılar ve hayvan besleme uzmanları ile çok yakın çalışırlar. Beslenme hakkında gelişmeler, bilimsel ilerlemelerle aynı hızda ilerler. Örneğin, Alman kurdu ve labrador köpeklerinin boyutları benzerdir, fakat tamamen farklı beslenme ihtiyaçları vardır.
Son yıllarda ırklar ve ırk özellikleri bilimi alanında gerçekleştirilen gelişmeler, besinlerin ve bunların faydalarının daha geniş bir şekilde kontrol edilmesine ve köpeklerin beslenme düzeninin daha sağlıklı hale getirilmesine katkı sağlamıştır.
Aktivitelerine göre köpekler ne yer?
İş gören bir köpeğin, mesela bir av köpeğinin veya bir kurtarma köpeğinin, sadece günde iki kere göğüs tasması ile dışarı çıkan şehir köpeği ile aynı besinsel gereksinimleri olmayacaktır. Gerçek şudur ki, tek bir ırk içinde, çalışma şampiyonları ve güzellik şampiyonları arasında farklılıklar bulunabilir.
Yavru bekleyen dişinin, gebeliğin ilk haftalarından itibaren artan protein, enerji ve mineral gereksinimleri vardır. Laktasyon döneminde ise yavrularını beslediğinden dolayı, beslenme gereksinimlerinde önemli bir artış olacaktır. 6 yavru doğuran 25 kg’lık dişi bir köpek maksimum oranda süt üretecektir, örneğin yavruları yaklaşık üç haftalıkken bu miktar günde 2 litredir. Sadece özel bir beslenme bu tür ihtiyaçların karşılanmasını sağlar.
Yaşam biçimlerine göre köpekler nasıl beslenmelidir?
Bazı köpeklerin, özellikle küçük boyutlu ırkların, yalnızca kentsel ve temelde “kapalı mekân” yaşam biçimi vardır. Örneğin evin içinde yaşarlar. Evde köpek beslemek, bu noktada bazı riskleri beraberinde getirebilir. Aşırı kilo alma riski özellikle bu köpeklerde göz önünde bulundurulmalıdır. Enerjilerini harcamak için az imkanları vardır. Günlük hayatın her anında köpeğin beslenme düzeninde dengesizlikler oluşabilir. Bu kapalı alandaki mini ırklara uygun ve tavsiye edilen miktarlarda verilen bir Sağlıklı Beslenme şekli, bu riskin önlenmesini ve kilolarının korunmasını sağlar. Sağlıklı Beslenme yöntemi ile evde köpek beslerken ortaya çıkabilecek pek çok riske karşı önlem almanız mümkündür. Ödül mamalara gelince, beslenme gereksinimleri olması haricinde bunlar kaldırılmalı ve günlük diyet alımına entegre edilmelidir.
Yaşlarına göre köpekler ne yer?
Köpek “yaşlı” olarak nitelendirilmeden önce, yaşlanma belirtilerinin henüz görülmediği “olgunluk” yaşına ulaşır. Bu dönemde de köpeğin nasıl beslendiği, sağlığı açısından önem taşır. Canlılığını korumasına yardımcı olacak ve hücre yaşlanmasına karşı mücadele edecek Sağlıklı Beslenme şekli ile bu olgunluğa eşlik etmek mümkündür.
Köpek ortalama yaşam süresinin %75 ile 80’ini geride bıraktığında, artık gerçekten yaşlı olarak kabul edilir ve köpeğin beslenmesi bu noktada sağlıklarını koruyucu nitelikte olabilir. Sağlıklı beslenme, yaşlanmayla beraber gelen birçok kronik hastalığa karşı önleyici bir rolü oynayabilir veya klinik belirtilerin dışavurumunu sınırlandırmaya imkân sağlayabilir. Doğru miktarlarda entegre edildiklerinde Vitamin E ve C, taurin, lutein ve beta-karotenler yaşlı köpeğin doğal bağışıklık sistemini destekler. Balık yağı (omega 3) ve hodanda (omega 6) bulunan esansiyel yağ asitleri, deri ve tüy sağlığını korumaya yardımcı olur.
Sağlığı iyi olan yaşlı köpeğin beslenme şekli, hasta olan yaşlı köpeğinkinden farklı olmalıdır. Düzenli veteriner hekim muayeneleri zorunludur. Böbrek, kalp gibi organlarda ortaya çıkabilecek olası sağlık problemlerini mümkün olduğu kadar erken dönemde tespit etmek amaçlanmalıdır.
KÖPEĞİNİZİ FORMDA TUTMA
Fazla kilo, çoğu kez hayvanın gereksinimlerini aşan veya gereksinimlerine uymayan besin tüketiminden kaynaklanan aşırı kilo alımı anlamına gelir. Eğer bu eğilim artarsa, bir hastalık olan obeziteye dönüşebilir. Özel bir diyet köpeğin kilo formunu eski haline getirmede etkili bir şekilde katkı sağlar.
Çoğu durumda, fazla kilonun ana kaynağı özellikle kentsel bir ortamda egzersiz eksikliği olan bir yerde, köpeğin ihtiyacını aşan besin tüketiminde yatar. Belirli ırklar genetik olarak buna eğilimlidir, örneğin Avcı Köpekleri, Labrador Köpekleri, Collie’ler. Fazla kilo hayvanın büyümesi sırasında alınan besinden kaynaklanabilir. Aşırı beslenen küçük ırk kopek yavrusu, yetişkinlikte yağ ile dolacak olan küçük balonlara benzer çok sayıda yağ hücreleri üretmiş olacaktır. Bundan başka, şekerler ve kekler vererek bir köpeğin açgözlülüğünü hoş görmek, fazla kilo dikkate alındığında, göz ardı edilemez bir risk faktörüdür.
Çok fazla yiyen köpek
Bu durumda ona, birçok köpek arasında gıda mücadelesi durumunda gıdayı kaybetme korkusu, nörohormonal dengesizlik, sıkıntı, yetersiz bir enerji konsantrasyonu ile gıda alımı veya sindirim problemleri ile bağlantılı bir durum olan bulimik hastası denebilir. Öncelikle köpek sahibi tarafından hayvanın kilo değişimleri ve davranışlarının çok dikkatli birşekilde gözlemlenmesi ve bu bilgilerle veterinerin hipotezlerin birine veya diğerlerine yönelik teşhisini aydınlatmasına yardımcı olunmalıdır.
Düşük enerji konsantrasyonlu besin
Köpeğin günlük olarak yediği besinin miktarını azaltmak, köpeğin besin miktarında böyle bir sınırlamayı güçlükle kabul edeceğinden, sorun yaratabilir. Eğer köpeğinizin her zamanki besinini pay ederek kilo kaybetmesi için çalışırsanız, köpeğinizi besin eksikliklerine neden olan tehlikeye atarsınız. Bu gibi fazla kilo durumlarında kullanılan Health Nutrition diyetinin amacı diyeti temel besinler ile yoğunlaştırırken, kalori alımını azaltarak tüketilen mama miktarını korumak olacaktır. Hayvan tarafından kabul edilen bu gıdanın geliştirilmiş lezzetliliği ve öğünler arasında açlık hissini azaltmayı sağlayan özel mama taneciği yoğunluğu sayesinde, hafif bir Health Nutrition diyeti fazla kilo almaya eğilimli düşük-aktivite veya kısırlaştırılmış köpekler için etkili bir destektir.
Sağlıklı çözümler
Fazla kilo almaya eğilimli bir köpeğe hafif bir besin sağlanmasının yanısıra alışkanlıklarında da değişiklikler olması istenir. Uzun süreli bir yürüyüş, enerjisini harcamasına imkan sağlayacaktır. Sahibi ile hayvanı arasında etkileşim sağlayan oyundan, hayvan daha fazla zevk alır. Enerji içerikleri günlük alım hesaplamasında dikkate alınmadıkça ikramlar vermekten kaçınılmalıdır.
Obeziteye giden yol
Hayvan için görünüşte zararlı olmayan bir veya iki kilo fazlası adeta kısa zamanda kendi başına bir hastalık olan obeziteye neden olabilir. Bu, diğerleri arasında ciddi eklem hastalıklarının (artroz, bağ kopması…) ve kardiyorespiratuvar yetmezliklerinin nedeni olduğundan daha ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Üreme kapasitelerini azaltır ve önemli cilt sorunları oluşturur. Genel olarak, obezite köpeğin ortalama yaşam süresini azaltır.
Veteriner tarafından bir kez teşhis konduktan sonra ve köpeğin etkilendiği seviye belirledikten sonra, diyet ile kilo kaybında ki başarı esas olarak sahibinin bilinçli olması ve köpeğinin belirlenen diyeti tüketmede kararlı olması şartına bağlıdır. Köpeğin kilo kaybetmesi bir kaç ay sürebilir. Dolayısıyla diyet, tedaviden daha iyi bir şekilde önleyebilir!
Köpekler boy, kilo ve cinsine gore besinlerinde farklılık gösterir sağlıklı bir diyet oluştururken yaş, metabolizma, aktivite düzeyi ve kilo dikkate alınmalıdır.
Her şeyi yemeyi sevebilirler buna müsade etmeyeceksiniz, bu yüzden hastalanmasına neden olursunuz.
Büyüklüklerine ve aktivite seviyelerine bağlı olarak, her köpeğin yemek farklılı ve miktarı değişkenlik gösterir.
Evcil hayvanınızın beslenmesi gereken beslenmeye geldiği günümüzde, piyasadaki birçok yüksek kaliteli köpek maması markasını tercih etmeniz önerilir.
Ayrıca köpekler için yüksek kaliteli konserve yiyecekler satın alabilirsiniz, ancak bunu evcil hayvanınızına, sağladığınız kuru gıda miktarını ayarlayın, böylece köpeğinizin fazla yememesi kilo olmaması lazım.